+385 (0) 91 20 12 601info@slkonzalting.com

Da je važno osnaživanje i umrežavanje žena, dokaz je i potpisivanje pisma namjere za osnivanje Udruge žena u pograničnom području Hrvatske i Slovenije, koje je održano u petak, 13. listopada 2023. u Vili Kumrovec.

Kako je na samom početku Danijela Lončar, koordinatorica iz Hrvatske naglasila, osnovna inspiracija za sklapanje ovog sporazuma je odlična suradnja na pograničnom području između općina Podčetrtek (Slovenija) i općina Zagorska Sela i Kumrovec (Hrvatska).

-Zahvaljujem svima na dolasku i što ste prepoznali važnost ovakvog okupljanja i povezivanja žena poduzetnica s obje strane granice – istaknula je Lončar.

Punu podršku za okupljanje i umrežavanje poduzetnica, menadžerica i žena na vodećim pozicijama u gospodarstvu i javnom životu dao je načelnik Kumrovca Robert Šplajt.

-O ovom prvom druženju razgovarali smo, tj. Zdenka je predložila uz jedan “hec”, na Danu Općine Podčetrtek i drago mi je da smo vrlo brzo došli do prvog susreta poduzetnica. Siguran sam da ćemo svi imati, s obje strane Sutle, koristi od ovog povezivanja i projekata koji nam slijede. Vjerujem da ćemo se okupiti u jedan zajednički Poduzetnički centar, imamo zajednička razmišljanja jer Sutla nikad nije razdvajala, Sutla nas je spajala – naglasio je Šplajt te poželio svima dobrodošlicu u Vilu Kumrovec, koju je Općina dobila na upravljanje u lipnju te naglasio da kreće obnova i da će svi biti ponosni na ovu Titovu vilu u budućnosti.

Župan Podčetrtka Peter Misja zahvalio je na pozivu i pozdravio potpisivanje ovog sporazuma koji je zaista znak jedne dobre namjere i sigurno dobre buduće suradnje.

-Poznajem sve naše prisutne poduzetnice i zaista su dobre, angažirane i jako dobro rade, te će ovo udruživanje sigurno imati dobar odjek. Mi u Podčetrtku smo počeli sa izgradnjom Centra za promociju poduzetništva, a to će biti i velik prostor za promociju i razne aktivnosti te ćemo vjerojatno osnovati i Poduzetnički inkubator – kazao je Misja naglasivši kako u Podčrtrtku zaista imaju jako poduzetništvo za razliku od drugih općina u okruženju.

-Imamo na području općine Podčetrtek preko 400 poduzetnika malih, srednjih i većih, tu su i Terme Olimia, svi odlično rade i oni su ključ razvoja naše općine – istaknuo je Misja te poželio poduzetnicama uspješnu suradnju.

Koordinatorica združenja u Sloveniji Zdenka Ivačić, koja je inicirala ovaj događaj, rekla je da su kroz razgovor njih nekoliko žena izrazile želju da vide Titovu rezidenciju i tako, malo po malo, iz toga je proizašao ovaj događaj.

-Namjena ovog združenja je prvenstveno druženje i razmjena iskustva, želimo da se osvijesti u svima nama da nema više granica, da lako jedna drugoj pomažemo i bez obzira što živimo u dvije države, imamo jako puno zajedničkog. Zajedničkim snagama zaista možemo prije doći do dobre poduzetničke ideje, možemo razmijeniti informacije i puno dobroga postići – istaknula je Ivačić.

Podršku potpisivanju sporazuma i umrežavanju žena dao je i Rok Capl, direktor javne agencije Spirit Slovenija, koji je pojasnio što javna agencija Spirit radi i na koji način mogu u budućnosti surađivati.

-Javna agencije Spirit Slovenija je najveća agencija Ministarstva za gospodarstvo, turizam i šport Republike Slovenije. Naša glavna uloga je na njednoj strani promocija slovenskog gospodarstva i promocija slovenskih gospodarstvenika u inozemstvu i to mikro, malih, srednjih i velikih poduzeća, organizacija delegacija, sajmova, događaja i sve ostalo. zaista smo potpora slovenskom gospodarstvu – rekao je Capl te naglasio da također podupiru poduzetnice i kroz natječaje i mentoriranje financijski podupiru žensko poduzetništvo u Sloveniji.

Svako umrežavanje i osnaživanje žena podupire i Poduzetnički klub žena Krapinsko-zagorske županije, te je potporu potpisivanju sporazuma svojim prisustvom dala i njihova predsjednica Snježana Leljak.

-Pozdravljam u ime Poduzetničkog kluba žena KZŽ ovu ideju i potpisivanje sporazuma i prenosim pozdrave svih naših članica. Naše međusobno umrežavanje, razmjena iskustva i druženje neprocjenjiva su pomoć svakoj od nas da se borimo sa svakodnevnim izazovima u poslovanju ili gradnji karijere. Vjerujem da ste svakim okupljanjem sve snažnije kao poduzetnice, ali ovim putem apeliram na sve žene da se aktivno uključe i u rad svoje zajednice, u politiku, da grade svoje karijere i da ne odustaju kad je potrebno se istaknuti i biti na odgovornim funkcijama – poručila je Leljak dodavši kako je Poduzetnički klub žena KZŽ otvoren za suradnju.

Sporazum su potpisale Danijela Lončar, koordinatorica udruženja u Hrvatskoj i Zdenka Ivačić, koordinatorica združenja u Sloveniji.

Odgovori

Close Menu