+385 (0) 91 20 12 601info@slkonzalting.com

Nakon radionice koju je održao Bruno Šimleša na današnjoj Konferenciji održan je Panel “Oči u oči-muško – ženski pogledi”.

Na panelu su sudjelovali Anđelko Švaljek, direktor RGNC grupe i predsjednik HGK Županijske komore Krapina Saša Muminović, predsjednik uprave i direktor društva AquafilCRO, predsjednik SLO- CRO poslovnog kluba Dragutin Ulama, suvlasnik „DUNI“, ljevaonice obojenih metala Kumrovec i potpredsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije. Vlatka Bertol, direktorica Metalis Donja Stubica Renata Pondeljak i predsjednica Uprave OTP leasinga Zvjezdana Dekan, vlasnica obrta za zastupanje u osiguranju ALL Dekan i predsjednica Udruženja obrtnika Stubica.

Anđelko Švaljek rekao je kako mu je drago da može sudjelovati u ovoj Konferenciji.

-Održavamo ju od samih početaka i zaista je lijepo vidjeti da je svaku godinu sve više žena, poduzetnica, da se koristi ta prilika i za dijeljenje znanja i iskustava i za ohrabrenje žena u poduzetništvu-rekao je Švaljek.

Kako HOK i Obrtnička komora KZŽ u svojim redovima ima visoki broj žena poduzetnica rekao je Dragutin Ulama.

Žene poduzetnice koje su od početka do kraja same ostvarile svoj uspjeh i održavaju to te žive svoje poduzetništvo, tako da smo tu da podržimo skup, a sudjelujemo i u panel raspravi-rekao je Ulama.

Vlatka Bertol napomenula je kako metaloprerađivačka industrija je tradicijski generalno muška industrija, iako se to zaista mijenja.

-Mijenja se napretkom društva, napretkom tehnologije, edukacijom, digitalizacijom jer neke operacije više nisu toliko teške. U svakom slučaju, sigurno postoje još neke suptilne barijere, ali je definitivno napravljen veliki napredak i iako je i dalje manje zaposlenih žena, definitivno se radi na tome i nisu prisutne rodne diskriminacije. Iako je industrija muška, omogućuje se pozicija ženama unutar proizvodnje, unutar uredskih zanimanja i u menadžerskim zanimanjima-rekla je Bertol te istaknula kako ona i kroz odrastanje, školovanje i zapošljavanje ima pozitivna iskustva.

-Stvarno moram biti fer i razmišljati o tome kakvo je društvo zapravo, koliko to široko ide i iako mi kao tvrtka radimo na svojim unutarnjim vrijednostima, moram naglasiti da znam da iako u organizaciji nemate neke prepreke, nemamo svi istu startnu poziciju, isti odgoj i da društvo u globalu i dalje ima predrasude i postavlja ženama određena pitanja i da ženama je puno teže napredovati na određenim pozicijama, nego što je to muškarcima-zaključila je Bertol.

Kako su apsolutno otvoreni prema svima jednako rekla je Zvjezdana Dekan.

Svaku pomoć, informaciju i bilo što drugo što treba isto dobivaju i muškarci i žene i mislim da se ne možemo potužiti, tako da mislim da je definitivno razlika gdje si i na kojoj si poziciji-rekla je te istaknula kako u visoki menadžment i rad u državnim firmama ne bi ulazila.

-Obrtnica odgovara svojom imovinom, ona je vlasnica obrta, ona je čistačica u toj firmi, ona sadi cvijeće u svom obrtu i bavi se svojom privatnom djelatnošću, isto kao i muški, koji možda ne sadi cvijeće, ali u pravilu susrećemo se sa istim problemima i smatram da žene nisu u ničemu zakinute-zaključila je Dekan.

Saša Muminović napominje kako EU ima vrlo jasne stavove o ravnopravnosti, diskriminaciji i kako je to sve manje-više u zakonu.

-Za svaki Božić vlasnik organizira večeru za top menadžment, prije nekih 20 ak godina je bila samo jedna gospođa među nama, danas ih je više od 10, to je jedan veliki skok za kemijsku industriju koja je nekad pretežito bila muška i sad, pošto je to moderno, odmah krenu pitanja kada će se to povećat, ali neće biti dok sam ja tu, ne zato jer ne želim, nego jer treba čekati idući ciklus-rekao je Muminović i napomenuo kako oni neće smjeniti kompletni menadžment jer treba dodati pet žena u menadžment, nego treba sačekati iduću priliku i omogućiti da bude ravnopravna prilika za svakoga.

-Neke stvari se ne mogu na silu napraviti, od toga nema ništa. Međutim, tu rodnu ravnopravnost mi moramo staviti i u društveni kontekst. To je nešto što ne možemo ignorirati jer ako mi danas govorimo da imamo toliko u upravama, toliki postotak žena u menadžmentu, kako se to reflektira na društvo. U cijeloj Europi i Americi mi svjedočimo jednoj konzervativnoj revoluciji, a konzervativna revolucija tradicionalna vidi ženu u kuhinju za štednjakom, ne u poslu, prema tome kako mislimo izvoditi jedan takav libelaran koncept gdje ćemo promovirati i pomagati da bude jednake šanse za sve ako žlimo da je žena za štednjakom-rekao je te napomenuo kako ne možmo odvojiti te neke stvari, ako se društvo odluči u nekom smjeru, ne možemo očekivati da ćemo u gospodarstvu imati drugačiju sliku.

-Mislim da je to stvar o kojoj treba voditi računa-zaključio je Muminović.

Kako je činjenica da jedino ako se uključimo možemo utjecati na drugačiji svijet rekla je Renata Pondeljak.

-Tu ja ne razdvajam žene i muškarce i apsolutno se slažem da je kombinacija uvijek najbolja i da samo zajedno možemo stvarati jako dobar način. Na koji način? Politički se aktivirati, tu smo dosta slabe, preteško je, nailaziš na toliko kritika i tu je jako dobra priča da čovjek treba osnažiti sebe i biti manje opterećen onim što okolina kaže-kazala je istaknuvši da ako u nešto vjeruješ za to se treba boriti.

-Ja mislim da kad žene nešto odluče, pronaći će način kako to postići-rekla je Pondeljak.

Odgovori

Close Menu